林峯推出全新廣東歌《無傷大雅》 MV負傷上陣與周秀娜「跨界」再演情侶 被吳林峰笑言細個好憎自己

林峯近日推出加盟華納後第四首全新廣東歌曲《無傷大雅》,之前因為疫情關係未能夠親身返港拍攝劇情MV,所以這次MV特意找來一直與林峯在電影及劇集合作無間、默契十足的周秀娜做女主角,MV二人飾演在一起很久的情侶,分手後林峯一直默默關心及照顧周秀娜,劇情非常催淚!

新歌找來吳林峰作曲,林寶填詞,黃兆銘、徐浩編曲及徐浩監製。

林峯說:「好有幸可以請到娜姐嚟做我嘅 MV女主角,其實我哋之前有合作過電影、電視劇,但就係冇合作過MV,因為佢都好少拍MV嘅,所以好有幸、好多謝佢今次嘅參與 !」今次算是二人第四度合作,問到拍MV可有趣事?林峯笑言:「就係發現原來娜姐好輕,佢真係好鬼 fit!」原來 MV入面有公主抱娜姐嘅情節,林峯直言娜姐應該是他合作過的女演員裡最輕的一位。笑言:「真係㗎!原本我諗住要紮行馬咁,點知一抱嗰下,嘩!咁輕嘅⋯⋯哈哈!」娜姐亦笑言:「當佢抱起我嘅時候連我都覺得自己好輕,嘩,佢咁輕而易舉嘅哈哈!」原本娜姐好擔心,因為知道拍檔有腳傷在身,擔心自己的體重會令他傷上加傷。林峯立即話 :「呢排我腳傷冇操(體能) 我都覺得你輕,所以你真係好輕!」

今次新歌連出名唱得的阿峯都話難度高:「呢首歌真係我做歌手以嚟數一數二難唱㗎!連監製徐浩都話難!」新歌由吳林峰寫比林峯,這個合作是怎樣開始的?阿峯說道:「今次作曲人(吳林峰)係我第一次合作,好多謝佢寫咗呢隻歌比我,係一首好好聽,好襟聽嘅歌。其實我同作曲人都有啲淵源,因為我叫林峯佢叫吳林峰⋯⋯」娜姐聽到這裏立即報以幾聲敷衍掌聲,阿峯解說:「就係我第一次撞到佢嘅時候,佢話以前自己個名成日都會比人開玩笑,所以佢以前好憎我,我話其實我都明白嘅哈哈!我哋一路都好想認識對方,但一直都冇機會,今次機緣巧合之下終於可以合作!」

今次新歌連出名唱得的阿峯都話難度高:「呢首歌真係我做歌手以嚟數一數二難唱㗎!連監製徐浩都話難!」見到阿峯在拍攝現場一直在練習唱歌詞,但MV不是不收音的嗎?阿峯直言:「因為我係一個歌詞白痴嚟㗎,我自己啲歌唱十年都記唔到歌詞⋯⋯」娜姐聞言感到驚訝:「點會呀! 你三頁對白可以即刻背到出黎㗎喎!?」阿峯立即解釋:「對白得! 但歌詞真係唔得,記歌詞一直都係一件好難嘅事,因為歌詞係一粒字都唔可以錯,但劇本唔係,不過呢首歌反而我聽過兩次已經覺得歌詞好易入腦,旋律又好易上口,所以今次好多謝林寶寫咗咁好嘅詞比我,希望大家鍾意!」

問到兩位2024年工作大計,會否分配多一點時間在港 ?二人說:「會呀,因為我地嚟緊電影方面都會有合作,應該好快又會再見同埋電影裡面應該都會有好多對手戲!」

 

對於香港樂壇這幾年間急速改變及有許多的新名字冒起,有沒有一些名字希望來年可以合作?阿峯亦有留意同公司 (華納) 的新音樂人,「其實無論做演員或者歌手我哋都希望尋求新嘅突破同火花,無論係幕前定幕後,同唔同嘅人合作我覺得都係一個好好嘅嘗試同學習,但首先我係好想同我公司新嘅音樂人合作。」娜姐突然好奇問起林峯可有試過Rap?阿峯說:「曾經在節目裡嘗試過,私下去唱歌有時都會挑戰試吓,自問唔識但都想嘗試,身邊都有Rapper朋友,我哋公司(rap得嘅)都有MC同Gareth.T (湯令山),其實仲有好多新人都好希望可以合作!」

問到林峯和古天樂二人一直於螢幕上合作多年,會否考慮合唱?娜姐聞言立即笑說 :「我好想聽喎! 哈哈!」阿峯笑說:「其實我問過㗎!哈哈!我提議話搵次不如我哋睇下音樂上有啲咩撞到出嚟啊!因為其實古仔佢都唱得兩咀,佢都好鐘意唱K㗎!有時我哋自己公司搞慶功呀佢都會唱幾首歌,我都希望睇下同古老闆喺音樂上可以有啲咩火花出到嚟!哈哈!」

音樂娛樂

陳柏宇有求必應 帶同全新專輯《in Rhythm》到唱片店視察銷情 鬧市巡舖變吹水大會

陳柏宇Jason在年初憑最新專輯《in Rhythm》在《2023年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》奪得「叱咤樂壇至 […]

閱讀更多
音樂娛樂

金曲獎最佳演唱組合獎得主「Crispy脆樂團」首次香港演唱會 全場文青粉絲進入充滿療癒和感動氛圍音樂境界

憑一曲「愛是我們必經的辛苦」成第 34 屆金曲獎「最佳演唱組合獎」得主之「Crispy脆樂團」,日前於東華三院 […]

閱讀更多
音樂娛樂

2024全新音樂會系列《小圓台音樂會》 張繼聰 • Mansonvibes • 梁釗峰搶先登場

一提起演唱會,大家總會聯想到令人目不暇給的大型歌舞、舞台效果與華麗歌衫,精彩元素源源不絕送上,但撇去所有煙花禮 […]

閱讀更多